ניהול סיכונים פיננסיים הוא תחום מרכזי ובעל חשיבות רבה בעולם הפיננסים. ניהול סיכונים מהווה בסיס ליציבות של גופים פיננסים שונים כבנקים וחברות ביטוח וכן לביטחון השקעות של האזרח הקטן. המשבר הכלכלי האחרון עזר לתחום ניהול הסיכונים לפרוח בשנים האחרונות. המטרה העיקרית של תחום זה הוא להגן על כספי המשקיעים.
ניהול סיכונים כמקצוע בארץ הוא חדש יחסית ובעל שנים ספורות בלבד. יש לציין שגם בעולם.
כל ניהול כספים, אם זו חברה שמנהלת את כספיה שלה או חברה פיננסית שמנהלת כספים של לקוחות חשופה לסיכונים. הסיכונים הם שונים זה מזה למשל, סיכוני אשראי כאשר לא ניתן להחזיר הלוואה שנלקחה. סיכוני שוק הנובעים משינווים בשוק המטבעות והריביות. סיכונים תפעוליים של הונאות וכשלים במערכות המחשוב וגם סיכוני נזילות כאשר כל המשקיעים רוצים למשוך את כספם באותה תקופה ולחברת ההשקעות אין מספיק כסף בקופה להחזיר ללקוחות.
ניהול סיכונים פיננסים מסתעף לשלושה חלקים עיקריים. קביעת כללים ומדיניות סיכונים, ווידוא יישום המדיניות והשלישי, יצירת דוחות שוטפים לגבי התוצאות. תפקידו של מנהל סיכונים דורש ידע בתחומים פיננסים רבים: מימון, מט"ח, בנקאות, מקרו כלכלה, ידע וניסיון בשווקים הפיננסיים, נגזרים אופציות ועוד. רצוי גם כי מנהל הסיכונים יהיה בעל תואר שני במנהל עסקים ועם ניסיון בניהול תיקי השקעות, מטח ואופציות.
חשוב להבין כי מערכת יעילה של ניהול סיכונים עם אסטרטגיית הגנה חכמה יכולה למזער נזקים בתחום הפיננסי על ידי כך שהיא מונעת מקופות הגמל למשל להכנס מלכתחילה לעסקאות מסוכנות מדי אשר יניבו הפסדים כבדים. מוצרים פיננסים כגון קופות גמל יכולים להגיע להפסדים גם אם בנו להם מערכת ניהול סיכונים יעילה. ניהול סיכונים הוא לא בבחינת "חסין אש" אך בכל זאת תמיד טוב לעשות את כל המאמצים מלהכנס לבור שיהיה קשה לצאת ממנו.
שי ברקוביץ, מומחה קידום אתרים במנועי חיפוש.